De gemeente werkt intensief samen met de Veiligheidsregio (VR) aan een noodplan voor een mogelijke langdurige stroomuitval. Zo’n scenario, waarbij inwoners en voorzieningen tot 72 uur zonder elektriciteit zitten, is niet langer ondenkbaar. Door de toename van cyberaanvallen, piekbelasting op het energienet en extreem weer is de kans op een grootschalige stroomstoring in de komende jaren reëel. Daarom nemen steeds meer gemeenten maatregelen om hun kwetsbaarheid te verminderen en de veerkracht van hun inwoners te vergroten.
Nederland is sterk afhankelijk van een stabiele stroomvoorziening. Zonder elektriciteit vallen communicatie, digitale betaalmogelijkheden, verwarming, internet en noodhulp grotendeels uit. Denk aan ziekenhuizen die noodaggregaten moeten inschakelen, verkeerslichten die uitvallen en mensen die zonder koelkast of verwarming komen te zitten.
Recent onderzoek van het Nationaal Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) onderstreept het belang van lokale paraatheid bij een stroomstoring van langere duur. Ook de landelijke campagne "Denk Vooruit", ondersteund door het ministerie van Justitie en Veiligheid, spoort gemeenten en burgers aan voorbereidingen te treffen voor het ‘worst case scenario’.
Binnen de eigen organisatie werkt de gemeente aan continuïteitsplannen: hoe blijven uitkeringen doorlopen, hoe wordt de openbare orde gehandhaafd en hoe kunnen inwoners bereikt worden als digitale systemen falen? Er wordt nauw samengewerkt met partners zoals zorginstellingen, nutsbedrijven, politie en brandweer. Zij maken afspraken over de inzet van mensen, materiaal en middelen tijdens een langdurige stroomuitval.
Daarnaast wordt onderzocht welke locaties in de gemeente geschikt zijn om te dienen als fysieke informatiepunten. Daar kunnen inwoners straks terecht voor updates, hulp of ondersteuning, mocht het internet en mobiele netwerk uitvallen.
De gemeente roept inwoners nadrukkelijk op om zelf ook voorbereid te zijn. De aanpak sluit aan bij het bredere idee van ‘burgerkracht’: door op wijkniveau samen te werken, buren te helpen en thuis kleine voorbereidingen te treffen, kan een groot deel van de bevolking zichzelf tijdelijk redden.
Bijvoorbeeld in de gemeente Amstelveen zijn bewoners al gestart met gezamenlijke informatiebijeenkomsten en het opstellen van buurtplannen. Dergelijke initiatieven worden door veel gemeenten omarmd en ondersteund met informatie en hulpmiddelen.
Het Rode Kruis onderzoekt samen met het NIPV hoe hun Humanitaire Servicepunten snel kunnen worden opgezet tijdens een landelijke stroomuitval. Denk aan tijdelijke opvanglocaties, voedselverstrekking en psychosociale hulp. Ook de inzet van burgerhulpnetwerken zoals Ready2Help wordt voorbereid om zo snel mogelijk lokale hulp te kunnen organiseren.
De veiligheidsregio’s hebben een coördinerende rol gekregen vanuit het Rijk. Zij vertalen nationale richtlijnen naar concrete, lokale maatregelen die passen bij de bevolkingssamenstelling en infrastructuur in hun regio.
De komende maanden staan in het teken van proefdraaien. In verschillende gemeenten worden noodscenario’s gesimuleerd om te testen of informatiepunten bereikbaar zijn, of logistieke lijnen functioneren en of de samenwerking tussen hulpdiensten soepel verloopt.
Ook wordt gekeken naar de financiering van deze maatregelen. Het kabinet onderzoekt of extra middelen beschikbaar kunnen worden gesteld aan gemeenten die actief investeren in hun noodinfrastructuur.
Een langdurige stroomuitval is geen sciencefiction meer, maar een realistisch risico waar gemeenten zich serieus op voorbereiden. Door tijdig maatregelen te nemen, samen te werken met hulporganisaties én inwoners actief te betrekken, wil de gemeente zorgen dat ook bij een stroomloze situatie niemand in het donker hoeft te staan.
Meer informatie en actuele ontwikkelingen zijn te vinden via de gemeentelijke website en op het landelijke platform www.denkvooruit.nl.