Zevenbergen, De Nieuwe Haven. Meer dan 200 pagina’s uniek beeldmateriaal in een hardcover uitgave.

Met het boek Zevenbergen! De Nieuwe Haven verscheen deze week een beeldend tijdsdocument over de metamorfose die het dorp de afgelopen jaren onderging.

Fotograaf Marcel Otterspeer legde nauwgezet de totstandkoming van de terugkeer van het water in het centrum van Zevenbergen vast. Het resultaat is een tweehonderd pagina’s tellend boekwerk met unieke, niet eerder gepubliceerde, foto’s.

Tegelijkertijd verschijnt er van zijn hand een legpuzzel met een panoramafoto van Zevenbergen (500 stukjes, 80 x 40 centimeter).

Otterspeer straalt wanneer hij de eerste exemplaren van zijn werk in handen heeft. Drie jaar lang volgde hij de ontwikkeling van de haven. Van de eerste geulen in 2018 naar de komst van het water in december 2020, tot aan het hijsen van de vlaggen in juli van 2021. Otterspeer, geboren en getogen in Zevenbergen, zag de vorderingen bij elk bezoek aan de supermarkt. ,,Daarbij ging ik zeker twee keer per week op pad met mijn camera om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen.”

Heemkundekring ‘Willem van Strijen’ leverde een inleidende tekst over de geschiedenis van de haven in het centrum. In fotobijschriften wordt een toelichting gegeven op het bouwproces.

,,Je wordt echt helemaal meegenomen in het verhaal”, zegt Otterspeer. ,,Het vreemde is dat juist nu alles gereed is, je alweer op veel punten vergeten bent hoe het er tot voor kort uitzag. Als ik nu de foto’s zie van vóór de komst van de haven denk ik: het was eigenlijk ook maar een armoedig zooitje. Dan is het centrum er echt op vooruit gegaan.”

De eveneens deze week verschenen panoramafoto van het dorp, gehuld in een winterse deken van sneeuw, maakte Otterspeer aan het begin van dit jaar met behulp van een drone. Het is voor Zevenbergen de eerste puzzel in zijn soort. Hoewel de fotograaf de foto voor de puzzel zelf aanleverde, was het leggen ervan nog best een opgave. ,,Ik ben geen geoefend puzzelaar”, geeft de Zevenbergenaar grif toe. ,,Dus ik vond hem best lastig.” Zijn kennis van het dorp maakte het puzzelen wel gemakkelijker. ,,Op een gegeven moment heb je een stukje van café De Bakkerij in je handen. Ik wéét waar De Bakkerij ligt, dus dan weet ik al ongeveer waar dat stukje moet komen. Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen.”

Het boek is verkrijgbaar op www.otterspeer.com

De puzzel is verkrijgbaar op winkel.pix4profs.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen