Maak mensen met dementie meer mens. Dat is waar het in de Sociale Benadering Dementie (SBD) van Surplus over gaat. Wethouder Pauline Joosten sloot op 3 november aan bij een werkoverleg van het SBD-team in Klundert. Het werd een gesprek over de impact van de ziekte en hoe Surplus mensen met dementie en hun naasten ondersteunt.
Voor mensen met dementie is het moeilijkst aan het hebben van dementie niet de ziekte zelf (geheugenproblemen, verwardheid, grip verliezen) maar de manier waarop de omgeving op hen reageert en met hen omgaat zodra ze het stempel dementie hebben. Dat mensen iemand niet meer serieus nemen, twijfelen aan een antwoord, stil vallen bij binnenkomst. Dit speelt allemaal mee bij de terughoudendheid om te delen dat je dementie hebt. Dementie is dus naast een rotziekte ook een maatschappelijk vraagstuk waarbij het gaat over het veranderen van de denkbeelden in de maatschappij over dementie.
Het SBD-team noemde als voorbeeld de situatie van Arie* een man met dementie die werd gezien als een ‘zorgweigeraar. Deze meneer was erg teruggetrokken en werd alleen blij van een sigaretje en van lekker eten. Vanuit de Sociale Benadering Dementie is gezocht naar een manier om hierop aan te sluiten, om zo vertrouwen op te bouwen en erachter te komen wat er echt speelt bij hem. Door onder andere samen naar het terras te gaan en samen te lunchen werd ontrafeld wat er speelde. Arie gaf aan zich niet meer volwaardig mens te voelen en geen eigen keuzes meer te kunnen maken. Hij hecht aan zijn zelfstandigheid en reageerde door zich terug te trekken en zich te verzetten tegen hulp van zijn omgeving. In zijn omgeving was men bezig met praktische ondersteuning en onbedoeld werd zijn leven overgenomen. In gesprekken met hem en zijn naasten is hierover gesproken met als doel weer een fijne relatie te hebben.
Andere manier van kijken
Dementie is een groot maatschappelijk vraagstuk. Mensen met dementie willen net zoals ieder ander mens serieus genomen worden, ertoe doen, omringd zijn door mensen en vooral doorgaan met het normale dagelijkse leven. Surplus noemt deze zienswijze Sociale Benadering Dementie en zoekt samen met mensen met dementie en naasten naar manieren om het leven zo goed mogelijk invulling te geven. Afgestemd op persoonlijke behoeften. Dit doet Surplus graag samen met naasten en met buurtgenoten. Wethouder Pauline Joosten staat achter de Sociale Benadering Dementie: “Ik vind het een fantastisch mooi project en ik waardeer de betrokkenheid van het team en de omgeving om mensen met dementie een waardig leven te bieden. Daarbij gun ik iedereen die met dementie te maken krijgt zo’n menswaardige benadering”
Meer weten over Sociale Benadering Dementie? Of een keer kennismaken met het SBD-team? Of zijn er zorgen om een buurtgenoot? Neem dan contact op met Renske Donkers: 06 - 236 40 824 of stuur een e-mail naar:
[email protected]