Sinds 1991 is Landbouwbedrijf van Dorp gevestigd aan de Oude Appelaarsedijk 6 in Fijnaart. Ook wel genaamd de Torenpolder.
Toen we ons in 1991 hier vestigden hadden we een gemengd bedrijf. De hoofdtak was toen akkerbouw en we hadden een klein koppeltje koeien. In de loop der jaren zijn er steeds meer koeien bijgekomen. Na het toetreden van Joost in de VOF is de trend van meer koeien houden doorgezet. De akkerbouwtak is verder afgebouwd en ondertussen is er een volwaardig melkveebedrijf opgebouwd. Het grootste gedeelte van de melk wordt verwerkt door Friesland Campina.
In het uitgestrekte zeekleipolderlandschap van Fijnaart ligt sinds 1650 de Torenpolder. Ruim zestig hectare ingeklemd tussen de polder Oude Appelaar en de rivier(Mark en Dintel). Met als bestemming bouw- en weiland.
In 2018 is het idee ontstaan om een deel van de melk te gaan verwerken tot kaas. In het begin maakten we pondkaasjes in de keuken. Deze hebben we na het rijpen laten proeven aan familie en vrienden die er net zo enthousiast van werden als wij. We hebben toen besloten een ruimte op het bedrijf in te richten als kaasmakerij en een opslag te realiseren. Joost is toen een cursus kaasmaken begonnen en samen hebben we ons op dit nieuwe avontuur gestort. In 2019 hebben we het COKZ laten komen om alle ruimtes te beoordelen en werden we goed gekeurd. De officiële kaasmakerij was een feit!
Toen moesten we nog een goede en passende naam bedenken. Joost kwam op Torenpolderkaas. Ons bedrijf is gevestigd in Fijnaart in de polder die hier in de omgeving ook wel bekend staat als de Torenpolder. Op 2 e pinksterdag 2019 hebben wij onze deuren geopend en konden onze kazen geproefd worden. Wat was dat een succes! Inmiddels hebben we in 2021 een nieuwe kaasmakerij en een nieuwe opslag in gebruik genomen. Ook hebben we een winkel/workshopruimte gerealiseerd waar de verkoop van onze heerlijke kazen plaatsvindt maar waar u zelf ook uw kaasje kunt komen maken zodra we groen licht krijgen van de overheid.
Met veel liefde en passie maken wij kaas op ons bedrijf. We maken boerenkaas. Wat houdt dit in? De melk wordt niet gepasteuriseerd, dit betekent dat de melk niet verhit wordt. Doordat wij de melk niet pasteuriseren gaan de bacteriën die zorgen voor de karakteristieke smaak van de kaas niet verloren. Boerenkaas mag ook alleen zo heten als het op originele wijze gemaakt wordt. Wij maken onze kazen met verse melk, eigenlijk rechtstreeks vanuit de koe gaat de melk de tobbe in. Onze kazen worden op ambachtelijke manier gemaakt. De kaastobbe is geautomatiseerd maar er komt zeker veel handenwerk aan te pas!