Weekend weer: De zomer is terug in ons land

Foto: PixaBay

Het wordt dit weekend heet in ons land! Zo stijgt zaterdag de temperatuur naar 30 tot 34 graden bij zonovergoten weer. Vanaf zondagmiddag trekken enkele pittige regen- en onweersbuien over het land.

Vanavond en vannacht: nog lang warm
Het is deze avond perfect weer om jouw barbecue aan te steken of om jouw weekend af te trappen op een terras. Het is namelijk nog lang warm en tot zonsondergang kan je op veel plekken in het land genieten van het zonnetje. In het zuiden trekken in de loop van de avond enkele sluierwolken over. Komende nacht is het grotendeels helder en bij weinig wind koelt het uiteindelijk af naar 14 tot 17 graden.

Morgen: zinderende hitte
Door de aanvoer van zeer warme lucht uit het zuidoosten krijgen we op zaterdag te maken met de warmste dag van het jaar tot nu toe. De temperatuur stijgt in heel het land naar tropische waarden. In de zuidelijke helft kan het kwik oplopen tot maar liefst 34 graden. Sta jij op één van de vele festivals die dit weekend worden georganiseerd? Zorg dan dat jij genoeg water drinkt en af en toe even de schaduw opzoekt. In de tweede helft van de middag steekt er mogelijk een zeewind op aan de kust. Hierdoor kan het enkele graden afkoelen. Houd hier rekening mee als jij op deze tropische zaterdag verkoeling zoekt op de stranden. In de loop van de middag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe. Mogelijk gaat dat in de avond gepaard met een enkele onweersbui in de zuidelijke helft van het land.

In de nacht naar zondag kan het zomaar zijn dat jij wat moeilijker in slaap valt. De minima zijn namelijk vrij hoog met 16 tot 19 graden. In stedelijke gebieden kan het zomaar niet onder de 20 graden komen. Daarnaast is de luchtvochtigheid erg hoog waardoor het best klam kan zijn in jouw huis.

Zondag: benauwd en enkele fikse regen- of onweersbuien
Op de laatste dag van het weekend draait de wind geleidelijk richting het westen waardoor iets minder hete lucht wordt aangevoerd. Toch blijft het met 24 tot 30 graden warm voor de tijd van het jaar. Gebruikelijke waarden voor begin juli liggen tussen 20 en 25 graden. Echt aangenaam is het echter niet, want door de hoge luchtvochtigheid voelt het buiten zeer broeierig aan. Gedurende de dag neemt de bewolking toe en aan het einde van de middag en in de avond kunnen verspreid over het land enkele fikse regen- of onweersbuien vallen. Waar en wanneer de (onweers)buien precies vallen is nog onzeker. Vooral het zuiden en zuidoosten lijken op dit moment de grootste kanshebber voor de meest pittigste exemplaren. Houd daarvoor onze regenradar in de gaten.

Maandag: een stuk minder warm
De hitte is in het begin van de nieuwe week verdreven. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 22-24 graden in de kustgebieden tot ruim 26 graden in het zuidoosten. Het weerbeeld bestaat uit een mix van wolken en zon. Lokaal kan een enkele bui vallen, maar op veruit de meeste plaatsen in ons land blijft het droog. De wind is veelal zwak tot matig en komt uit het zuiden tot zuidwesten, 2-4 Bft.

Daarna: terugkeer naar wisselvallig zomerweer
De dagen hierna krijgen we te maken met typisch Hollands zomerweer. Met een zuidwestelijke stroming zijn we gevoelig voor enkele buien of regengebieden die over ons land kunnen trekken. Kletsnat wordt het niet en er zijn ook genoeg droge momenten waarbij de zon even schijnt. Dinsdag is het nog vrij warm met 22 tot 27 graden, maar de dagen daarna liggen de maxima veelal tussen 20 en 24 graden. Al met al zeer gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar.

Bron: weeronline.nl 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen