Weekend weer: Dit weekend slaat het weer om. ‘Verschil van bijna 10 graden’

Foto: Pixabay

Zaterdag tijdens de ochtenduren is het droog en schijnt de zon flink. In de loop van de ochtend komen enkele stapelwolken tot ontwikkeling. De wind waait uit het westen tot noordwesten en neemt toe naar matig boven land en naar (vrij) krachtig aan zee en bij de Waddeneilanden, windkracht 4 tot 6.

In de middag is er een mix van zon, wolken en verspreid over het land enkele buien. De noordwestenwind is matig, in de kustgebieden vrij krachtig en in het Waddengebied nu en dan krachtig, windkracht 4 tot 6. De temperatuur komt uit op maximaal 14-15 graden, maar tijdens stevige buien is het enkele graden kouder.

In de avond en nacht naar zondag beperken de buien zich tot de kustgebieden. Landinwaarts is het droog en klaart het flink op. De wind neemt in het binnenland af naar zwak en de temperatuur daalt naar 3 tot 5 graden. Aan de grond kan het kwik dalen tot dicht bij het vriespunt. In de kustgebieden wordt het niet kouder dan 5 tot 8 graden.

Zondag: mix van zon, wolken en buien
Op de tweede dag van het weekend komt het tot meerdere buien. Soms kunnen dit stevige buien zijn met hagel en onweer, maar nadat een bui is gepasseerd klaart het fel op en kan je wellicht een regenboog spotten. In de loop van de dag neemt de buiigheid geleidelijk af en schijnt vaker en langer de zon. De noordwestenwind is matig boven land en (vrij) krachtig aan zee en in het Waddengebied, windkracht 3 tot 6. De temperatuur loopt op naar 11-12 graden en daarmee is het zowaar te koud voor de tijd van het jaar. Tijdens stevige buien is het nog enkele graden kouder.

Maandag: perioden met zon, lokaal een bui
In de nacht naar maandag is het landinwaarts droog en vrij helder. De temperatuur kan dan ook flink dalen en aan de grond is vorst mogelijk. Ook kan het op normale waarneemhoogte lokaal tot de eerste vorst komen. De temperatuur daalt op de meeste plaatsen naar 1 tot 3 graden. In de kustgebieden komt het tot buien en daar wordt het niet kouder dan 4 tot 7 graden. Handschoenen en wellicht een sjaal zijn op de fiets maandagochtend geen overbodige luxe.

Overdag schijnt geregeld de zon en landinwaarts is het droog. In de kustgebieden is aanhoudend een bui mogelijk. Eerst staat er weinig wind uit uiteenlopende richtingen, later krijgt de wind een voorkeur voor het noorden. De temperatuur loopt op naar 12-13 graden.

Daarna: rustig herfstweer met flink wat zon
De rest van de week schijnt de zon flink en is het droog. De nachten verlopen vrij fris met 2 tot 6 graden en lokaal vorst aan de grond, overdag is het zo’n 12 tot 14 graden. Daarmee is het te koud voor de tijd van het jaar. Met een dikke jas aan is het heerlijk weer voor een wandeling of fietstocht tijdens deze herfstvakantieweek voor de regio’s midden en zuid.

Bron: weeronline.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen